Jij hebt ADHD? Oh, lekker zoveel energie!

Oh, die ADHD komt zo te zien wel van pas in je kookkunsten. Huh, sorry? Wat bedoel je daarmee? Ja, kan je je energie in kwijt. Energie? Ik heb niet zoveel energie hoor. Weet je wel wat ADHD is? Ik ben niet iemand die niet stil kan zitten. In tegendeel zelfs. Ik ben anders, doe, denk en praat anders. Zo voelt dat. Mij vaak onbegrepen voelen en eenzaamheid zijn ook bijhorende emoties. Kerstcadeau? Dopamine alstublieft.

Ga ik op tijd komen vandaag?

Slechts een tekort aan ‘dopamine’ en zoveel belemmeringen geeft het mij in mijn dagelijkse leven. Ik mag al trots zijn als ik naar mijn bed ga en niet weer met mijn lenzen in, op de bank blijf liggen met de kachel nog op 22 graden. Trots mag ik op mijzelf zijn als ik weer in die krappe 15 min gedoucht, aangekleed ben. En de bus wederom rennend haal in de laatste minuut. Vanochtend moest ik er zelfs achter aan rennen. Gelukkig had ik de buschauffeuse on my back en zei om het ijs te breken: koud hè? Waarop ik hijgend antwoordde: ja en het is nog vroeg ook. Of ik nou om acht uur of een uur moet beginnen. Ik begin te laat met mijzelf klaarmaken en doe alsnog mijn mascara in de bus. Ja, ook vaak ‘s middags. Door mijn tekortkomingen weet ik toch altijd op tijd te komen, al dan niet rennend of fietsend alsof ik ineens een passie heb om wielrenner te worden.

Hé, let nou eens op joh

Focus staat op mijn pols omdat ik mijzelf daar dagelijks 314x aan moet herinneren. Ik praat door je heen als je tegen me praat. Dat spijt me niet, ik doe het niet expres namelijk en ik heb een hekel aan het woord sorry. Dus, nee het spijt me niet. Ik luister graag naar je, maar meestal praat ik door je heen omdat ik anders vergeet wat ik wou zeggen. Als ik niet meteen door je heen praat, komt er wanneer jij klaar bent, niet veel meer uit of het gaat ineens over heel iets anders. Hierdoor raak jij dan in de war en denk je dat ik je niet interessant vind. Een examen haal ik vaak niet in een keer. De enige manier is herhalen, meteen mezelf in mijn hoofd overhoren na elke pagina. En vervolgens met heel veel stress net voor het examen alles met kleurstiften op A4’tjes gaan schrijven voor een heel overzicht in mijn hoofd.

am ADHD

Creativiteit is mijn gave. In tekenen ga ik op. Hoofd en bijzaken weet ik niet goed te scheiden. Empathie heb ik uitgevonden en directheid ook. Mijn moedertaal is eerlijkheid en mijn allergie is onrechtvaardigheid. Onrecht is waar ik tegen vecht en voor rechtvaardigheid zou ik willen sterven. Probeer het niet te begrijpen, want begrijpen zal je het toch niet. Wat je wel kunt doen is het bewust worden van je vooroordelen en je perceptie veranderen.

6 Comments

  1. Heel leuk geschreven! Jij kunt niet alleen je creativiteit kwijt ik tekenen maar ook in leuk schrijven. Je hebt kakelende collega’s die allemaal doorelkaar praten dus een gezellige boel. Ben trots op jou!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.