Gemakzucht wint het in de liefde

adhd blog liefde volwassenen

Het is anno 2017 verdomd moeilijk om een potentiële kandidaat te vinden. Met iemand daten met als doel een eventuele relatie, is niet meer vanzelfsprekend. Men wil graag eerst gezellig doen en meteen de lusten voordat het woord relatie überhaupt ter sprake komt. We hebben het allemaal ontzettend druk met ons interessante leven en maken geen tijd voor ons liefdesleven.

Just go with the flow
Tinder, Badoo en Happn, allerlei apps die geld verdienen aan mensen die gezien willen worden door de ander. Je doet hier ook maar aan mee omdat je op straat nooit meer op een normale manier wordt aangesproken. Ook als je gaat stappen met je vriendinnen wordt je niet aangesproken of heeft men enkel interesse in een one- night-stand. 

Geen respect maar lustobject
Als vrouw wordt er *pssst* naar je geroepen en als je niet reageert wordt je uitgescholden voor ‘vieze hoer’. Dit zijn natuurlijk gefrustreerde mannen die laag opgeleid zijn en dit soort dingen meestal roepen als ze met vrienden zijn. Pussy’s. Zo ben ik laatst toen ik klaar was met werken, door drie mannen achterna gezeten. Een man zei: ‘die jas gaat wel moeilijk uit hoor’. Vandaag de dag is het schijnbaar heel normaal en vinden vele mannen dat je een vrouw mag grijpen als je zin in seks hebt.

Wel de lusten niet de lasten
Vaak beginnen de gesprekken op dit soort apps over seks en wordt er ook vrij snel gevraagd of je zin hebt om af te spreken. Meestal wordt Netflix & chill voorgesteld. Wanneer je eenmaal een leuk gesprek hebt met iemand, leidt het meestal toch nergens naar toe. Wanneer het te serieus begint te worden,  rennen ze snel weg. De meeste mensen verwachten ook dat het gras aan de overkant groener is en dat er vast ergens een nog leuker iemand rondloopt. Met als gevolg dat de gesprekken dus na een week al doodbloeden.
Vroeger konden partners niet wachten om te gaan trouwen en was scheiden een taboe. Nu is de mentaliteit: komt vanzelf wel, alles op z’n tijd. Met als gevolg allerlei dertigers en zelfs veertigers die single zijn. Niks mis met dingen niet willen overhaasten, maar jezelf totaal niet kwetsbaar durven open stellen is ook niet gezond.

Streven naar de perfecte partner
Een tijdje geen seks na de geboorte van een kind. Hij zit stiekem met een andere vrouw te chatten. De seks is saai. Vroeger werden dit soort relatieproblemen uitgesproken, maar nu is het een aanleiding om uit elkaar te gaan. Zo ben ik zelf opgegroeid in een gezin die meerdere scheidingen telt. Mijn moeder was vrij jong toen ze mij kreeg en met mijn vader ging trouwen, namelijk twintig jaar. Er zijn genoeg goede redenen te bedenken waarom men een relatie of huwelijk beëindigt. Bijvoorbeeld een ziekte, mishandeling, vreemdgaan, slechte communicatie, financiële of seksuele problemen. Ook een drugsverslaving, alcoholverslaving of gokverslaving kan een relatie- of huwelijk ruïneren. Zo heb ik dit zelf ook in mijn vorige relatie meegemaakt.

Teveel keuzes en onafhankelijkheid
In de jaren zeventig werd scheiden veel makkelijker. Vrouwen zijn meer gaan werken en zijn hierdoor onafhankelijk geworden. Mensen zijn in de afgelopen jaren steeds kritischer geworden in hun relatie. We zijn opgevoed met het idee dat niets onmogelijk is. Heb je het niet naar je zin op je werk? Dan ga je op zoek naar een andere baan. Wil je een carrière switch? Dan volg je op je 40ste een hbo-studie. Gaat je relatie niet zoals je had verwacht, dan kies je een andere partner. Is je relatie niet spannend genoeg? Dan ga je gewoon vreemd of zoek je naar een open relatie. Het kan allemaal.

Liefde en seks staan niet los van elkaar
Seks is slechts een vorm van contact, maar wel de meest intieme. Voor mij hoort seks daarom enkel bij liefde. Dit is dan ook de reden waarom ik nu al bijna twee jaar geen seks heb gehad. Ja, je leest het goed. Zo zijn er zelfs mannen die dit principe niet begrijpen en meteen een oordeel over mij vellen. Een iemand zei zelfs dat ik dan wel issues moest hebben want met mijn uiterlijk en leeftijd, is dat namelijk niet normaal. Ook vraagt men continue hoe ik dit volhou. Heel simpel. Seks is voor mij een van de allerbelangrijkste dingen in een relatie. Maar zonder relatie heeft seks voor mij geen toegevoegde waarde. Ik wil mijzelf volledig geven aan iemand en dat verwacht ik ook andersom. Alles doe ik met veel passie, zo ook het hebben van seks. Mocht het toch gebeuren, dat zijt dan zo. Maar zonder van iemand te houden, is het geen behoefte die ik direct wil bevredigen.

Het meeste van jezelf houden
Zo heb ik het afgelopen jaar mijzelf nog beter leren kennen. Ik ging van een zelfstandige jonge meid naar een veel wijzere onafhankelijke vrouw. Lagen worden afgepeld. Muren brokkelen langzaam af. Ik voel mij meer verbonden met mensen. Ik groei. Stiekem een klein beetje trots op mijn doorzettingsvermogen en geloof in de liefde. Een eeuwenoude romanticus die nog steeds in monogamie gelooft en samen oud worden. Zo weet ik nu wat ik wel en ook niet wil. Zelfacceptatie en jezelf op de eerste plaats zetten, is de sleutel naar geluk. De basis voor een gezonde langdurige vriendschap en relatie. Ik mis helemaal niets in mijn leven en geniet van mijn eigen gezelschap. Mijn leven wil ik alleen als ‘duo’ doorbrengen met iemand die het waard is.

Tot die tijd geniet ik alleen.

12 Comments

 1. Zeker ook doen! Je kan het blijven proberen maar uiteindelijk bereik je er niks mee. Tenslotte zegt men “je leert ervan” maar ondertussen heb ik de afgelopen 9 jaar van mijn leven weggegooid. Als ik mijzelf nu ook afvraag wat ik heb gedaan in de afgelopen 9 jaar komen alleen herinneringen en keuzes naar boven die ik zelf heb gemaakt. De herinneringen van mijn exen zijn dan ook ver te zoeken.. Zonde van mijn tijd geweest, ik had gewoon naar mijzelf moeten luisteren. ik wist dondersgoed dat ik niet gelukkig zou worden met hen. Dus zolang dat jou lichaam en gevoel zegt dat je er niet klaar voor bent of dat jij je niet wilt geven voor een persoon.. gewoon niet doen! Jij voelt wat het beste is ;).

  1. Ik vind dit altijd dubbel. Aan de ene kant leer je sowieso voor de volgende keer. Maar aan de andere kant is tijd ontzettend kostbaar en zijn we soms te lief om dingen voor ons eigen bestwil af te kappen. Hopelijk zal dit in de toekomst anders zijn. Hoe ik jouw bericht lees en er zelf ook in sta, weet ik wel zeker dat het nu goed zit.

 2. Hoi Melany,
  Mijn complementen heb je!
  Geweldig geformuleerd hoor. Inderdaad jammer dat de focus tegenwoordig lijkt te liggen op het vluchtige kortstondige opzoeken van micro-gelukjes (net verzonnen woord lol).
  Pas als er vertrouwen, vriendschap, humor en raakvlakken ontstaan tussen twee in elkaar geïnteresseerde mensen zou ik het pas toepasselijk vinden op zijn (geschikte) tijd intiem te worden.
  Ik vind dat je (ont)houding daarin je siert. Mooi hoor.

  Gr Ritchy

  1. Hi Ritchy, leuk dat je reageert.
   Helaas is dat nu de tijd waar we ons in bevinden. Ook grotendeels veroorzaakt door social media, kritischer worden naar onszelf + onze medemens, en de enorme drang om jezelf te blijven ontwikkelen.

   Bedankt voor je complimenten. Fijn om te zien dat jij er ook zo over denkt.

 3. Goed om te lezen dat er nog mensen zijn die eigenwaarde hoog in het vaandel hebben staan en romantisch blijven kijken naar hoe liefde zou moeten zijn (puur en anders niet). Mooi en helder geschreven, ga zo door!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.