Er zit een monster in mijn hoofd

Het steeds blijven uitstellen van taken die je moet doen, denken dat het je toch niet lukt en negatief over jezelf praten. ‘Dit gaat mij toch niet lukken.’ Soms weet je geen eens waar je nou bang voor bent. Meestal is dit de angst dat het niet goed genoeg is, bang voor teleurstelling en bang om afgewezen te worden. Door deze angst, durven we geen stappen te zetten die nodig zijn om onze doelstellingen te behalen. Maak kennis met faalangst, het lelijkste monster in je hoofd.  

Niet goed genoeg

De oorzaak komt veelal voort uit eerdere ervaringen. Zo heb ik vaak onvoldoendes gehaald, waardoor ik ging twijfelen aan mijn intelligentie. Deze negatieve ervaringen zitten nu vastgeroest, en hebben zowel bewust als onbewust invloed op hoe ik denk over mijzelf. Het falen heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag ontzettend veel van mijzelf verwacht. Soms wel te veel. Als ik wel een goed cijfer had gehaald, dan schreef ik deze meestal toe aan externe factoren. Ik dacht: Ik heb gewoon geluk gehad of het was waarschijnlijk een makkelijke toets.

Angst heeft een belangrijke functie

Angst is voor een groot deel een automatisch proces. Angst heeft een essentiële functie in bedreigende situaties. Je lichamelijke reacties die optreden bij het voelen van angst, zorgen ervoor dat je brein een signaal krijgt dat je moet zorgen dat je vlucht of er tegen vecht. Bij faalangst denk je al negatief over jezelf en denk je dat je je examen niet gaat halen. Door deze gedachten wordt je angst alleen maar groter. Ook kan je bang worden voor de mogelijke gevolgen van het falen. Zoals het kwijtraken van een baan, slechte cijfers halen of teleurgestelde ouders.

Het achtervolgt mij

Door ‘perfectionisme’ ontstaat er steeds uitstelgedrag. Het moet eerst volledig uitgedacht zijn voordat je überhaupt kan beginnen. Ook houdt faalangst stand als eerdere negatieve ervaringen in je hoofd blijven spoken. Faalangst ontstaat en blijft bestaan wanneer je onzeker bent over je vaardigheden. Door je taak steeds uit te stellen wordt ook de angst groter en blijf je piekeren. Hierdoor gebeurt er helemaal niets. Door faalangst heb ik veel studievertraging opgelopen en heeft het mij ook veel meer geld gekost. Faalangst is een ziekte. Het zorgt ervoor dat je stil blijft staan en blokkeert de weg naar het verwezenlijken van je dromen.

Sta jezelf toe om fouten te mogen maken. Wanneer het je wel lukt de uitdaging te overwinnen, geeft dit een enorme boost voor je zelfvertrouwen en hierdoor neemt de angst af. Probeer er niet te lang over na te denken en begin gewoon. Al is het maar een kleine stap. Angst is je grootste vijand en tegelijkertijd ook je vriend. We hebben het nodig om risico’s te durven nemen en successen te behalen.

faalangst adhd

Angst achtervolgt mij, trekt mij met zich mee onder de grond, het maakt mij belachelijk en lacht mij keihard uit.
Het danst de hele tijd om me heen.
Angst grijpt naar mijn hart en doet mij pijn.

Ik neem de angst in mijn handen en we kijken elkaar recht in de ogen.

Ik ga dit winnen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.