Een relatie met jezelf

Je zelfbeeld is hoe je naar jezelf kijkt. Hoe je denkt over jezelf. Het is het totaalplaatje hoe je over jezelf denkt op verschillende vlakken: uiterlijk, vriendenkring, je prestaties en emotionele intelligentie. Deels wordt dit beeld beïnvloed door externe factoren, zoals je opvoeding en de complimenten die je krijgt van anderen. Heel veel mensen zijn vooral onzeker over zichzelf.

In mijn jongere jaren vanaf groep 8 tot aan mijn 25ste ben ik altijd wel onzeker geweest. Over mijn uiterlijk, mijn intelligentie, vaardigheden. Ik vond mijzelf vaker lelijk dan mooi. Elke dag als ik in de spiegel keek, was ik teleurgesteld. Er waren ook wel dagen dat ik iets zekerder was en wel geloofde in mijzelf. Ik merkte dat ik moeite had met mijn concentratie en daardoor niet goed mijn studieboeken kon bestuderen. Als ik dan eindelijk mijn examen had gehaald, was ik niet super trots. Ik haalde dan bijvoorbeeld ook geen negens. Niet dat ik per se zulke cijfers wou behalen, maar toch baalde ik wel. Hoe komt dit? Vaak hoor je mensen met hoge cijfers toch pronken en krijgen meer lof van hun omgeving. Het wordt toch wel gezien als een hele prestatie. 

Nu ik al weer een tijdje 27 ben, ben ik achter gekomen dat mijn ‘zelfbeeld’ vrij weinig heeft te maken met wat een ander van mij vindt. Mijn zelfbeeld heeft te maken met hoe ik naar mijzelf kijk. Het bestaat uit veel meer dan alleen je uiterlijk.

Onzekerheid wordt altijd als iets negatiefs gezien. Als onzekerheid je gaat belemmeren, dan moet je er absoluut wat aan doen. Sta vaker stil bij de dingen waar jij onzeker over bent en denk na of je dit wel of niet kan verbeteren. Het accepteren van mijn ‘onzekerheden’ heeft ervoor gezorgd dat mijn zelfbeeld positiever is geworden. Door het volledig accepteren van mijzelf, inclusief mijn imperfecties ben ik gegroeid als mens. Mijn zelfliefde is hierdoor enorm. De meest belangrijke relatie die je kan hebben, is de relatie met jezelf.

En wanneer je dat niveau hebt bereikt, kan je zeggen dat je geluk hebt gevonden en ben je vrij.

 

10 Comments

    1. Ja idd, volwassen worden heeft toch z’n voordelen. Maar er zijn genoeg ‘oudere’ mensen die nog niet op dat punt zijn.
      Zelfreflectie is daarom voor mij het allerbelangrijkste. Fijn dat jij ook beter in je vel zit, na al die jaren.

  1. Fijn dat je je beter voelt. Je kunt niet invullen wat anderen misschien wel van je zouden denken. Ik was vroeger ook meer onzeker dan nu. Wat mij hielp was bedenken of hetgeen wat ik tegen mezelf zei, ik ook zou zeggen tegen een goede vriendin. Het antwoord was vaak nee.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.