ADHD medicatie Ritalin een uitkomst of levensbedreigend?

adhd medicatie ritalin drugs

Op Koningsdag werd er door NOS nieuws een artikel geplaatst. De titel luidt: ‘Mogelijk drie doden door Ritalin’. Dit soort nieuws gaat altijd viraal en voor ik het wist werd ik getagd door collega’s, vrienden en familie. Kort daarna volgde RTL nieuws, Nu.nl, het AD en vele andere ADHD websites. De artikelen werden door duizenden mensen gedeeld en er kwamen duizenden reacties op. ‘Het is drugs’ en ‘de mensen die ADHD medicatie gebruiken zijn echt te dom voor woorden’. Duizenden reacties met vooral bekritiserende opmerkingen, reclame voor een bepaald product, maar helaas ook discriminatie. 

Nog niet officieel goedgekeurd voor volwassenen

Uit een rapport van het bijwerkingencentrum Lareb, is er gebleken dat Ritalin mogelijk de doodsoorzaak blijkt te zijn bij drie sterfgevallen. Het eerste wat mij opviel.. Er is veel twijfeltaal in het artikel gebruikt. De media is een pro in het gebruiken van dramatische titels en het opwekken van angst. Twee weken geleden verscheen er ook al een artikel van de Volkskrant dat langdurig gebruik van Ritalin zorgt voor een kleinere lichaamslengte. Ritalin is nog niet officieel goedgekeurd als medicatie voor volwassenen omdat ADHD meestal in de kindertijd wordt ontdekt en daarom jarenlang uitgebreid op kinderen is getest. Maar waarom zou het dan slecht zijn voor volwassenen als het bij jonge kinderen die lichamelijk en geestelijk veel kwetsbaarder zijn, wel officieel is goedgekeurd?

Stoppen met Ritalin?

Van de 542 meldingen die bij Lareb zijn binnengekomen zijn er 98 ernstig waarvan er drie mensen zijn gestorven. Er is veel te weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen het medicijngebruik van deze drie mensen en hun medicijngebruik. De stof methylfenidaat heeft een groter risico op hartklachten en depressie. Is dit niet een veel voorkomende bijwerking bij allerlei soorten medicatie? Zo heb ik zelf bijna twee jaar Roaccutane geslikt tegen acné. Elke dag had ik een bloedneus en had ik last van stemmingswisselingen. Bijna elke maand moest ik bloedprikken voor het controleren van mijn lever en nieren. Ook ben ik twee keer bijna gestorven door het gebruik van antibiotica. Ik schijn allergisch te zijn, maar dan nog. Het is troep. Alle medicatie is troep. In elke bijsluiter staat een waslijst aan bijwerkingen van licht tot zeer ernstig.

ADHD medicatie is niet voor iedereen een oplossing. Bij 60-70% van de mensen met ADHD is medicatie wel effectief. Ritalin, Concerta, Medikinet, Rilatine, Equasym en Sandoz zijn allemaal merknamen voor methylfenidaat. De een heeft baat bij kortdurende methylfenidaat en de ander bij langdurig. Van de mensen waarbij Ritalin niet werkt of die ‘anti medicatie’ zijn, wordt er als alternatief gebruik gemaakt van: wietolie, LTO3 of vitamine supplementen. Sommige volgen een speciaal dieet en eten zo min mogelijk suikers en E-nummers. Maar laten we even eerlijk zijn.. De farmaceutische industrie verdiend aan ons allemaal. Dus voordat je weer wil benoemen dat Ritalin, drugs is.. Wat slik jij voor zooi? Wat drink en eet jij zoal?

Ritalin is een harddrug

In Ritalin zit amfetamine en deze stof zit ook in speed. Doordat amfetamine de afgifte van dopamine stimuleert en de heropname blokkeert wordt het geluk systeem geprikkeld. Hierdoor voel je je euforisch en wordt je veel spraakzamer. Daarom werkt speed verslavend. Bij mensen met ADHD is er een tekort aan dopamine en door het gebruik van Ritalin, ontstaat er dus ook geen overschot zoals wel het geval is bij speed. Door het gebruik van Ritalin komen er bij ADHD’ers minder prikkels binnen en ontstaat er meer rust in het hoofd. Speed is een amfetamine en het moleculaire verschil tussen amfetamines en methylfenidaat, zit in de kern. Amfetamines hebben een fenethylamine-kern en methylfenidaat een piperidine-kern. Maar omdat het theoretisch gezien dezelfde werking heeft, noemen mensen Ritalin gewoon een harddrug.

Op het internet zijn er tientallen negatieve artikelen te vinden over Ritalin. De meeste mensen die ADHD medicatie gebruiken zijn zich zeer bewust van de bijwerkingen. Ze ervaren deze bijwerkingen tenslotte zelf. Daarnaast als men een goede huisarts of psychiater heeft, wordt er zorgvuldig gecontroleerd. In het eerste jaar van mijn Ritalin gebruik moest ik vijf keer op controle voor mijn bloeddruk en gewicht, en elke maand telefonisch bespreken hoe het ging. Omdat het ‘geen trek’ hebben een bijwerking is die veel ADHD’ers ervaren, wordt er vaak bewust gekozen om het niet dagelijks te slikken. Daarnaast heb ik een bloeddrukmeter aangeschaft om mijn bloeddruk tussendoor zelf te controleren.

Onze bekrompen samenleving

Van paracetamol krijg je ook bijwerkingen. Door het slikken van hooikoortspillen wordt je hartstikke suf en van antidepressiva kan je zelfs suïcidaal worden. Terwijl je zou denken dat mensen die depressief zijn, juist baat zouden moeten hebben bij antidepressiva. Het vlees wat je in de supermarkt koopt is ook volgespoten met antibiotica en we drinken in Nederland bijna allemaal alcohol. 76,7% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder is een drinker, dat wil zeggen dat ze in het afgelopen jaar hadden gedronken. 11,5% is een zware drinker, en drinkt elke week zes glazen of meer op één dag. Zo zijn er ook mensen die elke dag een wijntje drinken en mensen die ADHD medicatie gebruiken worden uitgemaakt voor junkies.

Wat zou de wereld veel mooier zijn als kortzichtigheid en discriminatie niet meer bestonden..

4 Comments

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.