ADHD is gewoon een hippe ziekte zodat junkies legaal aan hun pillen kunnen komen

adhd vooroordelen adhdblog

Een paar dagen geleden werd er weer een leuk artikel geplaatst ”dat er te snel Ritalin wordt voorgeschreven”. Ik ben dan altijd nieuwsgierig naar wat voor reacties mensen vervolgens plaatsen. De meest voorkomende reacties zijn: ADHD is een modeziekte, ADHD bestaat niet, ritalin is speed! Ah fijn. Het zijn meestal onwetende mensen die ervan overtuigd zijn, dat hun mening een feit is. Ik kan het niet laten om dan weleens te reageren op deze groep mensen die dit soort onzin uit lopen te kramen. Mijn irritatie neemt dan weliswaar toe.. maar ik ben van mening dat je dit soort opmerkingen niet zou moeten maken, omdat je nooit voor de ander kan bepalen wat echt is en wat niet.

De grondlegger van ADHD heeft het toegegeven!

Wanneer mensen met deze bullshit uitspraken durven te komen, komt er altijd wel één met een onderbouwing die het vaakst wordt gebruikt. De Amerikaanse psychiater Dr. Leon Eisenberg (de grondlegger van ADHD) zou op zijn sterfbed hebben gezegd dat ADHD in feite een “fictieve ziekte” is. Het grappige is dat deze bewering uit een interview komt wat hij in 2009 heeft gegeven. Maar het mooie van de media is dat het volledig uit de context is getrokken en anders is geïnterpreteerd. Wat hij namelijk bedoelde is dat er te makkelijk medicatie wordt voorgeschreven en vaak ten onrechte een verkeerde diagnose wordt gesteld. Het klopt dat er veel mensen zijn die eerst de diagnose ADHD hebben gekregen en later bleek dat het borderline was of autisme. Of juist andersom. Vele symptomen komen namelijk bij meerdere aandoeningen voor en als er te weinig onderzoek is gedaan, kan dit voorkomen. Maar hoe vaak hoor je wel niet dat mensen worden weggestuurd bij de huisarts en dat ze vervolgens kanker blijken te hebben? Hoe snel wordt er wel geen antidepressiva meegegeven wanneer je in een dip zit? Iedereen in onze samenleving weet dat de farmaceutische industrie, miljarden aan ons verdiend. Doe dan niet alsof dit alleen bij ADHD medicatie het geval is. Dank u.

Alle dagen heel druk toch?

Ja ja, dit vooroordeel is de meest voorkomende. Het verkeerde beeld wat mensen meestal hebben, ontstaat en blijft bestaan door onwetendheid. Er wordt veelal een mening gegeven over wat ze denken dat het is, zonder er überhaupt kennis van te hebben opgedaan. Mens, ga een boek lezen ofzo. Er zijn drie subtypen: 1 – ADD (dromerig, introvert, moeite om de aandacht erbij te houden)  2 – ADHD (hyperactief en impulsief) 3 – ADD/ADHD. (gecombineerd type en komt het meeste voor) Mensen met ADHD kunnen inderdaad onrust ervaren en hierdoor wiebelen met benen of frunikken aan de handen. Dit is alleen niet bij iedereen het geval. Over het algemeen ervaren ADHD’ers dezelfde symptomen, maar ieder mens is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid. Er zijn bijvoorbeeld ADHD’ers die nooit te laat komen en zelfs veel te vroeg aanwezig zijn. En dan heb je ook de ADHD’er (zoals mij) die moeite heeft met het inschatten van tijd en hierdoor steeds moet rennen om een bus te halen. Dit is niet omdat we lui zijn maar doordat we te laat gaan slapen, niet kunnen slapen en hierdoor dus weer vermoeid opstaan. Simpel op tijd naar bed gaan is niet de oplossing voor dit probleem. Een vast ritme en structuur aanbrengen in de dag scheelt al een hoop. Dus proberen we dit iedere dag weer opnieuw.

Een tekort aan een stofje in het brein

Neurotransmitters zorgen er in de hersenen voor dat informatie wordt gefilterd en in de juiste schema’s worden verwerkt. Mensen met ADHD hebben een tekort aan dopamine en iets minder dan gemiddeld noradrenaline en serotonine. Dopamine kennen we vooral als het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt. Het is een stofje dat in de hersenen wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Dopamine is nodig voor acht verschillende onderdelen in de hersenen. Het is van grote invloed op informatieverwerking, het leren en het opslaan van informatie. Ook speelt het een belangrijke rol bij je motivatie, het reguleren van emoties en tijdsinschatting. 

Door een tekort kunnen de aanwezige ‘stofjes’ niet goed samenwerken en zijn hierdoor de weg kwijt. Daardoor kan het brein niet goed filteren welke informatie wel belangrijk is en welke niet. Doordat het brein niet goed de informatie kan verwerken en afremmen ontstaat er bij iemand met ADHD dus letterlijk een chaotisch brein. Dit heeft vooral onrust als gevolg. Het is dan ook logisch dat een ADHD’er direct zegt wat er in hem/haar opkomt. Het brein kan namelijk niet altijd filteren of het beter is om gewoon je gedachten voor je te houden of welke woorden er het beste kunnen worden gebruikt. Medicatie kan hier grotendeels bij helpen en zorgt ervoor dat er netto meer neurotransmitters beschikbaar zijn en dat het kan worden hergebruikt.  Niet voor iedereen is dit een oplossing en ook niet altijd werkt een pilletje om het tekort aan te vullen.

ADHD-ers zijn gelegitimeerde drugsverslaafden

Ook weer zo’n mooie uitspraak.. De mensen die dit altijd beweren, vinden namelijk dat het speed is. Gewoon harddrugs. In ritalin zit amfetamine en dit zit ook in speed. Doordat amfetamine de afgifte van dopamine stimuleert en de heropname blokkeert wordt het geluk systeem geprikkeld. Hierdoor voel je je euforisch en wordt je veel spraakzamer. Daarom werkt speed verslavend. Bij mensen met ADHD is er een tekort aan dopamine en door het gebruik van Ritalin, ontstaat er dus ook geen overschot zoals wel het geval is bij speed. Door het gebruik van Ritalin komen er bij ADHD’ers minder prikkels binnen en ontstaat er meer rust in het hoofd. Maar omdat het dezelfde werking heeft, noemen mensen ritalin een harddrug.

Je hoeft maar op google ‘ritalin is drugs’ in te typen en er komen tientallen artikelen voorbij. Ja, maar het is toch ook gewoon troep? Joh.. Zelfs van een paracetamolletje krijg je bijwerkingen. Van hooikoortspillen wordt je ook hartstikke suf en van antidepressiva kan je suïcidaal worden. Daarnaast is het vlees wat je in de supermarkt koopt ook volgespoten met antibiotica of niet soms? We drinken in Nederland bijna allemaal alcohol. Sommige mensen drinken zelfs elke dag een wijntje en ik ben een junk omdat ik een pilletje slik om mij te kunnen concentreren. Wauw, wat leven we toch in een bekrompen wereld.

Het komt door al die troep die in voeding verstopt zit!

Here we go again.. Dus het komt door wat wij eten? Waarom heb jij dan ook geen ADHD? Ik neem aan dat ook jij gewoon naar de Albert Heijn gaat. Of heb jij zo’n Jamie Oliver tuin met je eigen kippen en planten? Inmiddels heb ik denk ik wel 40 keer bloed geprikt in mijn leven. Op mijn dertiende had ik een ijzertekort omdat ik verdomme pfeiffer had. Al die andere keren heb ik nooit een tekort aan een bepaalde waarde gehad. Daarnaast eet ik veel vis, eet nauwelijks rood vlees en drink ik geen koffie en rook ik niet. Dus wat doe ik dan volgens jou verkeerd?

ADHD krijg je door een slechte opvoeding

Ah weer zo’n goed onderbouwde opmerking. Jij bent natuurlijk een perfecte ouder en geeft jouw kind alleen maar het beste van het beste. Ken jij mijn moeder? Weet je hoe ze mij heeft opgevoed? Nee. Structuur en regelmaat zaten ook gewoon in mijn opvoeding en ik ben niks tekort gekomen. Hou gewoon lekker je mond. Wie ben jij om te beweren dat het aan een verkeerde manier van opvoeden ligt?

Zolang je zelf niet weet hoe het is om altijd afgeleid te raken, geen concentratie te hebben en je altijd maar onbegrepen moeten voelen, kan je niet zomaar wat roepen. Een stoornis of hersenziekte, aangeboren of door de omgeving.. Wat maakt het eigenlijk uit? Zolang jij er zelf geen last van hebt, moet het jou niet uitmaken waardoor het veroorzaakt wordt.

Mijn tekort aan dopamine is echt en daarom is ADHD een onderdeel van mijn persoonlijkheid. Zo is ieder mens uniek en heeft een eigen belevingswereld. Dus kan jouw mening nooit de ‘waarheid’ zijn.

24 Comments

 1. Juist en zo is het maar net. Ik wordt ook schijtziek van die onwetende mensen die overtuigd zijn van hun mening en dan volledig de plank mis slaan. Ik gebruik liever geen dex en ja als er morgen een medicijn komt die gezonder is en die goed werkt dan zou dat zeker beter zijn. En wat mensen vergeten is dat mensen die speed gebruiken knetter druk worden en wij adhd’ers er juist rustig van worden.

  1. Precies dat Jacqueline. De bijwerkingen van speed komen wel overeen met ritalin. Het verschil met speed of ritalin, is dat wij ADHD’ers geen ‘overschot’ dopamine krijgen. Hierdoor worden wij eindelijk rustiger. Als wij om deze reden door mensen een junk worden gevonden, dan weten ze gewoonweg niet beter..

   1. Ook voor mij erg herkenbaar. Weet nog geen kaar dat ik ADHD heb en ben nog behoorlijk zoekende. Heb tot op heden geen medicatie geprobeerd, heb het ook 37 jaar zonder gekund. Ben er wel benieuwd naar, maar de meerderheid van de mensen om me heen raden het af? Inclusief de huisarts en mijn broer die apotheker is.

    1. Leuk dat je reageert Rob. Ik persoonlijk heb ook een tijdje troep geslikt (Lyrica) voor de pijn in mijn benen. Dit middel is ook echt shitzooi.
     Ik heb daarnaast bijna 2 jaar lang Roaccutane geslikt tegen acné. Zoek maar op wat voor shitzooi dat is.
     Zelf slik ik ook bijna nooit paracetamol en tegen mijn hooikoorts, huisstofmijt allergie slik ik ook geen medicatie.
     Echter, ben ik van mening dat er een bepaald punt moet zijn geweest dat je aan de bel trok. Je bent tenslotte 37 jaar en weet pas een jaar waarom je bent zoals je bent. Dat geldt ook voor mij. Ik had veel eerder aan de bel moeten trekken maar ik kon mijn vinger toen gewoonweg niet op leggen. Nu ik het wel weet, is mijn probleem niet ineens verdwenen.
     Daarom kies ik simpelweg voor medicatie en ook bewust niet elke dag… In mijn blogs kun je lezen waarom.

     Mensen hun mening krijg je sowieso wel ongevraagd en uiteindelijk hebben hun er niets over te zeggen. En waarom dan niet?
     Omdat ze zelf geen tekort aan dopamine hebben en niet beseffen wat dit tekort allemaal veroorzaakt in jouw hoofd.
     Omdat ze je al zo lang kennen is het voor hun niet logisch waarom je ineens zo kiezen voor medicatie. Het is inderdaad geen vitaminepil.
     Persoonlijk moet je je daar proberen niets van aan te trekken. Uiteindelijk ben jij de enige die kan voelen en denken wat er in jou omgaat.

     Blijf vooral mijn blog volgen, ik hoop oprecht dat dit je verder kan helpen in het maken van keuzes.

 2. Jeetje zeg wat heb jij dit goed geschreven! En wat herken ik mij in jouw verhalen. Jij verwoordt precies hoe ik het ook ervaar, petje af! Blijf vooral doorgaan, ik blijf je volgen ?

  1. Bedankt voor je lieve woorden Chantal. Wat fijn dat je je er zo in herkent..
   Je kan je abonneren op de nieuwsbrief, dan krijg je een e-mailtje van me zodra er een nieuwe blog online staat.

 3. Erg goede blog. Ik heb sinds 2 jaar ook de diagnose ADD en een beetje autisme. Vaak hoor ik dezelfde dingen die jij hierboven hebt beschreven. Het is allemaal heel herkenbaar. Ook de bijwerkingen van Ritalin herken ik. Ik heb precies dezelfde bijwerkingen. Ritalin helpt mij dingen voor elkaar te krijgen die anders blijven liggen, doordat het teveel moeite kost. Ik ben veel actiever met Ritalin, dan zonder Ritalin. Daarom neem ik de lichte bijwerkingen maar voor lief. Ook even DexAmfetemine (ik weet geen eens of het zo goed is geschreven… haha) gebruikt, maar daar kreeg ik een hoge bloeddruk van. Dus toen maar weer terug naar ‘good old’ Ritalin.

  1. Bedankt voor je mooie woorden Henk. Fijn dat deze blog voor herkenning zorgt.
   Slik je Ritalin dagelijks en zijn er verder nog dingen waar je moeite mee hebt desondanks de medicatie?

   Groetjes, Melany

   1. Hallo Melany,

    Ik slik inderdaad de Ritalin dagelijks. Gemiddeld 2x 1 tablet van 5mG ongeveer om half 9 en dan weer om ongeveer half 1. Op dit moment vraag ik mij af of de Ritalin en mijn schildkliermedicatie elkaar niet beinvloeden. Dat ben ik aan het onderzoeken, want ik verdenk de combinatie ervan soms mijn gemoedstoestand te beinvloeden en dat is niet altijd even leuk. Moeite heb ik nog steeds met het concentreren. Ik probeer onder andere de auto-theorie mij eigen te te maken, maar het wil niet erg lukken om er helemaal voor te gaan. Wel ben ik op andere fronten wel erg actief (door de Ritalin) en ook het sporten gaat prima (om mijn hoofd leeg te maken).

    Groetjes, Henk

    1. Mooie dosering, geen rebound? Bij mij raakt het sneller uitgewerkt.
     Combinatie van medicatie is altijd een dingetje.. Ik zou het inderdaad even op internet uitzoeken of er nog soortgelijke ervaringen zijn.
     Wat betreft de auto theorie: Gebruik eens a-4tjes met kleurstiften rood, groen en blauw en ga maar ‘mindmappen’. 😉

 4. Zo herkenbaar allemaal! Ik las net je verhaal over je tinder date. The same here een paar weken geleden….. Fuck feelings. Leuk dat er nu iemand is waarin ik mezelf zo erg herken en het dus ook heel leuk is om dit alles te lezen.

 5. Een kind opvoeden met ADHD/ADD is echt een dag taak. Alles moet super gestructureerd zijn en een simpele afspraak bij de dokter b.v moet je dagen van de te voren inplannen, want op de dag zelf past niet in hun planning. Voorkomen kan soms niet, en daar raken ze echt van in de war. En 100.000 keer zeggen dat de sokken in de was moeten ( voorbeeld )Regelmatig op schoolmoeten verschijnen want je kind komt niet goed mee, maar je weet dat je kind heel slim is want thuis maakt hij of zij de mooiste dingen of maakt die moeilijke puzzel. Of ze verstoren de les want ze hebben een idee en dat moet verteld worden.
  Het is echt een dag taak. Maar zolang alles gestructureerd gaat scheelt dat al heel veel.

 6. Goede uitleg. Weet je overigens wie verantwoordelijk is voir die anti-ADHD heksenjacht? Lafayette John Hubbard, de grondlegger van Scientology. Hij had een therapie voor ADHD bedacht die hij voir veel geld aan hoopte te bieden, maar toen alle gerenommeerde psychiaters zijn methode afkraakten en zijn eigen geestelijke gezondheid in twijfel trokken, is hij een wereldwijde hetze tegen de psychiatrie en tegen ADHD begonnen.

 7. Echt super geschreven zo herkenbaar, altijd die voor oordelen enz ik weet pas een jaar dat ik adhd heb ben nu 33 jaar ben wel blij dat er nu bekend is wat het is want voelde me altijd zo anders en had altijd het gevoel dat mensen raar naar me keken zo van die is gek! Naja ergends meschien wel haha gewoon adhd all the way. Ergens ben ik wel blij dat ik het weet en zou het toch ook niet willen missen want het maakt het leven toch ook weer spannend, alleen vind ik de down periodes wel wat minder maarja leuke site ga mezelf maar eens abonneren op je nieuws brief geeft veel verduidelijking keep up the good work?

  1. Bedankt voor je mooie verhaal Theo. Ik ben blij voor je dat je nu weet waarom jij bent zoals je bent, zodat je jezelf eindelijk kan leren begrijpen. Fijn dat je je hier herkent. Leuk dat je reageert en vanavond zal er weer een blog online komen over wat er gisteren is gepubliceerd over ‘Ritalin’.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.